- April 29, 2022
Marknadsplatser – en outforskad möjlighet för många svenska företag

Ondrops medgrundare Henrik Klintenberg (till höger) var inbjuden som expert både i IHM:s rapport och i studion vid Swedish E-Commerce Academys lanseringsevent.
Ny rapport om hur svenska företag ser på e-handelns utmaningar och möjligheter
På uppdrag av Amazon har undersökningsföretaget Origo intervjuat 150 små och medelstora svenska företag, med syfte att få nya insikter om e-handel i Sverige. I april presenterades en rapport baserat på undersökningen, sammanställd av IHM Business School. Rapporten belyser bland annat den outnyttjade potentialen och kompetensbristen hos svenska e-handlare gällande digitala marknadsplatser och plattformshandel. Ondrop har genom den här artikeln lyft ut intressanta siffror och insikter från rapporten, tillsammans med våra egna kommentarer, som är relevanta för svenska e-handlare och varumärken som överväger digitala marknadsplatser som en del av sin försäljningsstrategi online.
80%
35%
55%
Marknadsplatser
Plattformshandel har vuxit kraftfullt det senaste årtiondet och bolag som Spotify, Uber och AirBnB är tydliga exempel på plattformar som har blivit en naturlig del av vår vardag. På samma sätt har digitala marknadsplatser, som Amazon och Zalando, format och förändrat spelplanen för nutidens e-handlare. Digitala marknadsplatser är inget nytt, men ändå råder det fortsatt osäkerhet och kompetensbrist kring hur dessa plattformar kan komplettera e-handlarens egna kanaler och spela en viktig roll för expansion och tillväxt. Hur kan man som e-handlare ta tillvara på möjligheterna som de digitala marknadsplatserna har öppnat upp?
Nå nya marknader
Marknadsplatserna har ofta en provisionsbaserad kostnadsmodell (CPO) vilket innebär att e-handlaren som säljer via plattformen exponerar sina produkter och sitt varumärke för miljontals nya konsumenter utan kostnad. Detta sänker tröskeln för att testa vingarna på en eller flera nya marknader.
Som varumärke innebär nyttjandet av en plattform att du kan sälja direkt till slutkund. I jämförelse med försäljning via traditionell wholesale, där återförsäljaren fastställer priser samt kontrollerar innehållet och utbytet av kommunikation till konsumenten, ger digitala marknadsplatser en större möjlighet att behålla kontrollen över varumärket, kommunikationen och priset.
Överväg möjligheterna
Oavsett om målet är att nå en nischad eller lokal marknad, testa sitt sortiment internationellt eller hitta en outlet-kanal för att sälja utgående varor så finns det digitala marknadsplatser för ändamålet.
Europas ledande modeplattform Zalando ger varumärken möjlighet att nå ut till 48 miljoner aktiva konsumenter i 23 länder. Tack vare Zalandos redan upparbetade kundkrets, etablerade varumärke och logistiknätverk finns det, för ett modevarumärke, stora fördelar i att dra nytta av deras marknadsplats vid en internationell expansion.
Trots de många fördelarna svarar 80% av de tillfrågade svenska företagen i rapporten att de inte ens har övervägt att sälja via digitala marknadsplatser, vilket vi på Ondrop tycker är anmärkningsvärt.
Föreställningar och myter
Enligt undersökningen anser företag som idag inte säljer via marknadsplatser att varumärket tappar kontrollen på sitt brand, priset och produkten. Det är ett motargument som har tappat sin tyngd. Med rätt integration och sömlösa dataflöden kan kunden få samma verklighet som hos varumärkets egna kanaler. Orderhantering kan, för företaget, behandlas på samma sätt som en vanlig webborder. Automatiserade produkt- och orderflöden via API-integrationer placerar varumärket i förarsätet, som kan fokusera på produktutveckling, paketering, erbjudande och inte minst dra nytta av kunddata för att optimera lager, efterfrågan och utveckla försäljningen på nya marknader.
Rapporten som IHM Business School har sammanställt visar tydligt hur de negativa föreställningarna som lever kvar inte alls överensstämmer med verkligheten. Istället visar undersökningen att företag som redan säljer via digitala marknadsplatser anser att det är logistik som är den största utmaningen.
Kontroll
Rapporten understryker hur det upplevda hindret om förlorad kontroll inte alls korrelerar med hur svenska e-handlare som redan är aktiva på digitala marknadsplatser upplever samma frågeställning.
En tredjedel av de tillfrågade företagen som idag inte säljer via marknadsplatser har föreställningen om att förlorad kontroll är ett hinder
Upplevt hinder
Faktiskt problem
Mindre än en tiondel av de tillfrågade företagen som redan säljer via marknadsplatser anser att förlorad kontroll är ett problem
Kundnöjdhet
Liksom det upplevda hindret om förlorad kontroll korrelerar inte heller det upplevda hindret om försämrad kundnöjdhet med verkligheten. Samma rapport visar tydligt hur få av de företag som redan säljer via marknadsplatser som ser kundnöjdheten som en faktisk utmaning.
En betydande del av de tillfrågade företagen som inte säljer via marknadsplatser ser försämrad kundnöjdhet som en utmaning
Upplevt hinder
Faktiskt problem
En väldigt liten del av de tillfrågade företagen som redan säljer via marknadsplatser anser att kundnöjdheten är en utmaning
Internationell expansion och exportmöjligheter
Faktiska utmaningar och hinder vid export
Siffrorna nedan visar den procentuella andel av företagen som upplever utmaningar, gällande logistik, tullar och språk.
Logistik och Frakt
Tullar
Språk och översättning
Lokala aktörer, i form av digitala marknadsplatser, har i många fall redan etablerade lösningar, rutiner och processer för att hantera ovan nämnda hinder förknippade med en traditionell exportsatsning. Zalandos ZFS (Zalando Fulfillment Service) och Amazons FBA (Fulfillment by Amazon) är två exempel på heltäckande logistiklösningar som också växer explosionsartat.
Kunskapsnivån gällande plattformshandel är låg
Precis som siffrorna i undersökningen visar så finns det ett stort behov av ökad kompetens och mer utbildning inom plattformshandel. Hela 55% av företagen i undersökningen pekar på att de saknar kompetens gällande digitala marknadsplatser.
Vi på Ondrop tror att kunskapsbristen ligger till grund för osäkerheten och de negativa föreställningarna. För majoriteten av svenska e-handlare är digitala marknadsplatser fortfarande outforskad mark. Samtidigt är det en tydlig möjlighet, att skaffa sig kunskap om plattformshandel före sina konkurrenter och tillsammans med väletablerade samarbetspartners utforska möjligheterna, val av plattform och skapa tillväxt med digitala marknadsplatser som en del av strategin.
Fördjupa dig ännu mer
Vill du läsa hela rapporten som vi har utgått ifrån i vår artikel? Klicka på länken nedan för att läsa rapporten i sin helhet.

På bilden (från vänster): Linda Laszlo Ek – E-handelsexpert Business Sweden, Marie Kruger – VD ALMI företagspartner , Christopher Skogfeldt – Affärsutvecklingschef Amazon , Jennika Gull Noltorp – Business devolepment manager Regional exportsamverkan Skåne , Mathias Krummel – VD Postnord Sverige
Swedish E-Commerce Academys lanseringsevent
Här diskuterar expertpanelen på E-Commerce Academys lanseringsevent den aktuella e-handelsrapporten som IHM Business School har sammanställt.
Swedish
E-commerce Academy

Utmaningen som skapade en värderingsdriven affärsplattform & nätverkshandel
Att digitaliseringen blir en allt större del av vår vardag har ingen missat. Men för många företag blir det mer av en nödvändighet för att lyckas. Vissa branscher är mer berörda än andra och detaljhandeln en av de som nu genomgår en revolution i hur produkter når sina slutkunder.

Connector utvecklad till affärssystemet Garp
Affärsplattformen Ondrop har utvecklat en connector till affärssystemet Garp tillsammans med GC Solution

Svea automatiserar orderflöden till Afound & Åhlens
Svea automatiserar produkt- och orderflöden för att effektivisera och expandera försäljningen på befintliga samt nya marknader.

Connect Sverige: “Ondrop förkortar vägen till framgång för varumärken inom detaljhandeln”
Att digitaliseringen blir en allt större del av vår vardag har ingen missat. Men för många företag blir det mer av en nödvändighet för att lyckas.

Adbriq och Ondrop har inlett ett samarbete
Adbriq och Ondrop samarbetar med syftet att förenkla för varumärken att ansluta till marknadsplatser.

Viskan + Ondrop förenklar digital försäljning via marknadsplatser
Den tydliga trenden i framväxten av digitala marknadsplatser, har förändrat handeln i stora delar av världen.