Digitala marknadsplatser – En väg ut i Europa

Business Sweden stod värd för Swedish E-commerce Academy’s webinar ”Digitala marknadsplatser – en väg ut i Europa” där det diskuterades möjligheter för svenska retailbolag att genom digitala marknadsplatser nå ut i bruset av det enorma produktutbudet online i Europa.
Share on linkedin
Dela på LinkedIn

I studion (fv): Karl Lindhe, fd International Sales Director på Lexington och grundare av Aska Agency. Henrik Klintenberg, medgrundare av Ondrop. Moderator, Linda Laszlo Ek, e-handelsexpert på Business Sweden.

Under detta webbinarium diskuterades betydelsen för svenska företag inom retail B2C att använda digitala marknadsplatser ute i Europa, vilka olika varianter av marknadsplatser som finns och hur det funkar rent praktiskt. I denna artikel har vi sammanställt några övergripande tips från webbinariet som även går att se i sin helhet i videon nedan.

Varför ska svenska retailföretag överväga att sälja sina produkter på digitala marknadsplatser?

– Karl: Några saker som jag brukar lyfta fram med digitala marknadsplatser för svenska bolag är att det är starka kanaler för internationell expansion och att hitta nya kunder på existerande/nya marknader men även ett sätt att validera sitt varumärke när man vill expandera till en specifik marknad. För många varumärken kommer inte traditionell wholesale (online eller offline) vara en möjlighet inom ett par år. Marknadsplatser skapar då vägar kring utmaningar som ökade kostnader annonseringskostnader och svårigheter att driva trafik.

– Henrik: Med kontroll och ägandeskap av sortiment, lager och priser kan varumärken erbjuda samma produktupplevelse som i den egna kanalen. Expandera på nya marknader, i samverkan med egna kanaler. Generera ökad trafik till egna webbplatsen då omkring hälften av kunderna som handlar på marknadsplatser gör research på varumärkets egna kanaler. Digitala marknadsplatser ger även möjligheten att  – med tanke på kommande cookie-restriktioner – öka exponering genom annonsering med beteendedata och konsumentintelligens från första part.

Panelens råd för en lyckad satsning på digitala marknadsplatser

  • Vision med digitala marknadsplatser – Sätt en målbild och välj lösningar utifrån det.
  • Börja med rätt marknadsplats – Sätter en bra struktur för data och skapar snabbare ROI.
  • Tydligt ägandeskap – internt ansvar och registrering av konton.
  • Utvärdera OMPs utifrån deras förutsättningar – Definiera rätt KPIer och mät resultat utifrån dem.
  • Bygg långsiktigt – ha tålamod och bygg ranking.
  • Arbetet har bara börjat när man är live.

Karl Lindhe

Aska Agency

  • Var noggrann med förberedelserna och ha koll på struktur/produktdata.
  • Se över digitala ekosystemet, skapa ett sömlöst produkt/orderflöde för tillväxt.
  • Välj en integrationspartner med skalbar lösning och våga testa er fram.
  • Tillsätt resurser och kompetens för ”day-to-day” marknadsplatsadministration.
  • Skapa en marknadsplatsstrategi för merchandising, sortiment, analys/insikter, logistik.

Henrik Klintenberg

Ondrop

Se webbinariet: Digitala marknadsplatser - en väg ut i Europa

På Swedish E-Commerce Academy hemsida går det att ta del av mer utbildningsmaterial.

Swedish
E-commerce Academy

Swedish E-Commerce är ett samarbete mellan Business Sweden, Almi, Amazon Sverige, PostNord, Regional Exportsamverkan Skåne och Ehandel som syftar till att bygga Sveriges ledande utbildningsplattform online. Fokus ligger på såväl inhemsk tillväxt som internationell expansion.
 

Deras erbjudande innefattar individuell rådgivning, webbinarier och utbildningsmaterial inom flera spännande ämnen, så som global expansion, logistik och digital marknadsföring. Swedish E-Commerce Academy stöttar och utvecklar både små och medelstora svenska företag som vill lära sig mer om e-handel.